Příběh čaje
O knize Akce Výňatky Výstava Diskuse Kontakty

Slovo na závěr spojené s poděkováním…

Když jsme se rozhodli, že napíšeme knihu o čaji jako o kulturním nápoji, který pozoruhodným způsobem zasáhl do života a dějin mnoha národů, zdálo se, že to bude věc poměrně snadná. Ukázalo se, že pravý opak je pravdou. Přestože jsme už měli za sebou čajové putování po asijských i evropských zemích a podařilo se nám shromáždit slušné množství materiálů týkajících se čaje, to "nejhorší" nás teprve čekalo. Uběhlo půl roku usilovné práce u počítače a my se stále ještě nacházeli mezi vzdělanci a literáty v čajové kolébce Číně. Ani po dalším roce, stráveném v podivuhodném světě japonského čajového obřadu, jsme se konci knihy zdaleka nepřiblížili. Před sebou jsme měli indické čajové dobrodružství, vítězné tažení čaje světem, čajovou kuchařku… Byli jsme čajem fascinováni a pohlceni. Doslova jsme se v něm topili.

Mnozí dobří lidé nám v té době hodili záchrannou síť. Poděkování za cenné rady a pomoc náleží především lektorům knihy dr. Zlatě Černé, dr. Alici Kraemerové, dr. Věně Hrdličkové a dr. Dušanu Zbavitelovi. Za možnost použít výňatky z jejich literárních děl či překladů děkujeme nejen jim, ale i Taj-ťün Hejzlarové, Dagmar Hadravové, Darje Kawasumi, Lucii Olivové-Borotové, Ľubici Obuchové, Oldřichu Královi a Vladimíru Sísovi.

Radami, rozličnými materiály a přátelskou podporou ke knize přispěli i tibetolog dr. Josef Kolmaš, znalec čaje Ota W. Dufek, dr. Vlastimil Tlusták, Konstantin Korovin, Stanislav Bártl, Ivo Dokoupil, Jaroslav Debřička, jeden z majitelů firmy Ambient Praha, Josef Černý, jenž nám umožnil fotografování své sbírky čajových plechovek, Hideo Sekine z Tokia, dr. Robin Heřman, čajové mistryně Julie Honyšová a Markéta Bártová a v neposlední řadě i profesor Nišikawa Sutoku, mistr čajové školy Urasenke.

Nesmíme zapomenout ani na pracovníky nakladatelství Argo v čele se "šéfem" Milanem Gelnarem, jenž na naše omluvy, že s knihou stále nejsme hotovi a práce nám roste pod rukama, pokaždé reagoval slovy: "Nic se neděje, jen dál v klidu pište."

Ve výčtu nemůže chybět čajový mág Luboš Rychvalský, majitel proslulých čajoven U Čajovníka na Boršově a Dahab v Dlouhé ulici v Praze, jenž nám ze svého rozsáhlého čajového archivu pro knihu zapůjčil některé historické reklamy a fotografie.

Avšak náš speciální dík patří přátelům Jiřímu Šimsovi a Aleši Juřinovi ze Spolku milců čaje, známých provozovatelů české sítě Dobrých čajoven, kteří do knihy zcela nezištně poskytli řadu svých fotografií a napsali pro ni zkušenosti z četných cest do čajových zemí. Velmi si ceníme i jejich spolupráce při vzniku kapitoly Tajemství chuti.

Těm, kdo si chtějí na čaji opravdu pochutnat či si dobrý sypaný čaj koupit, vřele doporučujeme návštěvu některé z Dobrých čajoven.

Více se o jejich činnosti můžete dozvědět na adrese:

Spolek milců čaje s.r.o., Čajové dílny
Dělnická 54, 170 04 Praha 7
e-mail:dobra@cajovna.com
www.tea.cz


zpět na obsah


email: caj@thoma.cz || vyrobilo studio WebWorks.cz || bugreport: bugreport-caj@webworks.cz