Příběh čaje
O knize Akce Výňatky Výstava Diskuse Kontakty

Podrobný obsah:


Čaj a Čína
Čaj a Čína

Počátky čajového opojení
Čaj jako součást nápoje nesmrtelnosti
Zmínky o čaji v dochovaných listinách a nejstarší čajové trhy
Čaj v nejstarších vědeckých publikacích
Ve znamení obdivu k tekutému jadeitu
O původu jména
O způsobu přípravy a zpracování čaje
Na hedvábné stezce
Hedvábné vlákno v šálku čaje
Ve víru čajového mámení - dynastie Tchang
Na scénu vstupuje velký čajový mág - Lu Jü
Lu Jüova cesta životem
Příběh o nepřekonatelném šálku čaje
Čaj a tao
První šálek čaje pro hosta
O hymně všech milovníků čaje
Co mohl básník Paj Siang-šan objevit v deseti kapitolách Čcha-ťingu
Rosa nebes
O nezbytném čajovém náčiní a vhodné keramice
O samotné přípravě čaje podle Lu Jüa
Lušanský čaj mračen a mlh a Lu Jüovo zbožnění
Oduševnělý svět čajových mystérií - dynastie Sung
Čaj jako součást životního stylu
Nejskvělejší věk Číny
Období převratných vynálezů
Neobyčejné činy vyžadují neobyčejné muže!
Těžký život kandidáta státních zkoušek
Čaj jako prostředek návratu k životním hodnotám
Úděl ženy a čaj jako potěšení i úleva od bolestí
Mo-čcha - šlehaný čaj zrozený z duší a mysli vzdělanců
Čajový císař
Čaj jako prostředek k pacifikaci nájezdníků
Čaj v božském Chang-čou - hlavním městě dynastie Jižních Sungů
O nejlepším čínském čaji všech dob
Čaj v zahradách věčného okouzlení
Na nebi je ráj a na zemi Chang-čou a Su-čou
Podoby čaje v čínských zahradách
Miska čaje v bambusovém háji
Čajová klání
Čaj a čchanový buddhismus
Čaj ve stínu mongolské nadvlády
Svědectví slavného Benátčana Marca Pola
Třetí čajová škola - dynastie Ming
Státní úřad pro koně a čaj
Čaj jako platidlo
Daň z čaje
Čaj pro císaře
Sláva a pád dynastie Ming
Čaj v době Čchingů
Očima misionářů
O tom, jak obchod s čajem nabral pozoruhodné obrátky
Ostrov Šamian v zápiscích českého cestovatele druhé poloviny 19. století Josefa Kořenského
Odliv čaje a příliv stříbra
Opiová dýmka za šálek čaje
Opiové války
Čajové lístky na plátně světového dění
Konec císařství a úpadek čajové kultury
Literární čajování
Čaj jako součást běžného života v románu Literáti a mandaríni
Čajové hrátky ve Snu v červeném domě
Neuvěřitelné vyprávění o setkání dvou znalců čaje
Umění zrozené z hlíny - čínská čajová keramika a porcelán
Tenký jak papír, jasný jak zrcadlo, zvonící jak nefrit…
Proměny čajových nádob
Na scénu vstupuje seladon
Chvála jednoduchosti a střízlivosti
Svět barevných tónů
Premiéru má čajová konvice
Čaj pod pokličkou
Porcelán a kamenina pro Evropu a pokusy o jejich napodobení
A dnes?
Čaj v kolotoči zvyků a tradic
Čaj od kolébky až do hrobu
Přijde-li host, nalij čaj
Je libo čaj bílý, zelený, oolong či červený (černý)
Krajové speciality
Fenomén čínských čajoven
Čajovna mého dětství
Čajovna jako barometr čínského dění
Trpělivý čaj
Čajový kaleidoskop
Odfouknout a usrknout
Zapomeňte na pravidla, pijte čaj s rozkoší
Omamná vůně jasmínu
Čaj na tvrdých sedadlech
Tchaj-wan - ráj čajových gurmánů
Černý drak z krásného ostrova
Oceněné čaje nejsou pro každého
Pěstování, vývoz, spotřeba
Od studentského čaje k čaji starců
Čajový ráj pod Mrazivým vrcholkem, aneb milcovské útržky tchajwanské

zpět na stručný obsah





Čaj v životě Mongolů a Tibeťanů
Čaj v životě Mongolů a Tibeťanů

Cesty karavan
Čaj v lidovém eposu i jako měřič času
Čaj po mongolsku
O čaji v Tibetu
Před čtvrt tisíciletím
Šedesát až dvě stě šálků denně
V mystickém světě tibetských klášterů
Losar aneb novoroční čajování
Na himálajských stezkách
K himálajskému pohoštění patří slaný čaj
A na závěr pár slov o tom, jak uvařit tibetský čaj


zpět na stručný obsah





Čaj a Japonsko
Čaj a Japonsko

Ve stínu Číny
Za všechno může Dharma neboli Daruma
První čajové krůčky
Císař Šómu podává čaj stovce mnichů
Rané období Heian
O založení nejstarší čajové plantáže
Zásluhy mnicha Kúkaie
Císařské čajové veršování
Čas zapomnění
Zvláštní, do sebe ponořený svět japonské aristokracie
Chuť čaje je jako chuť zenu
Rozvoj zenového buddhismu v období Kamakura
Zenové myšlenky v šálku zeleného čaje
O tom, jak mnich Eisai propadl zenu a čaji
Věrozvěst čaje a zenu
Čajové desatero
Na srdce je čaj
Potíže šóguna Sanetoma
Jocugašira - nejstarší dochovaná čajová ceremonie
Dógen - mistr jemnocitu
Slavnost Óčamori
Zenové kláštery jako centra kultury a vzdělanosti
Od čajových orgií k čajovnám
Zrození čajových mistrů
Musó Kokuši a poselství, jež vložil do slavného Mechového chrámu
Zelený čaj ve Zlatém pavilonu
Stopy štětce a miska čaje od mistra Nóamiho
Ikkjú aneb Bláznivý mrak v Chýši slepého osla
Čtyři a půl tatami Muraty Šukóa
Jak se Šukó stal čajovým mistrem u šóguna Jošimasy
Čajová ceremonie v horké lázni
Chuť čaje v chatrči z bambusu
Čadó (sadó), čanoju či čajový obřad?
Fúrjú je umění plynout s větrem
Sódžu - poustevnická a básnická mezihra
Takeno Džóó a jedna chvíle, jedno setkání
Znovu o wabi
Říkal si Daikokuan
Pět předsevzetí a dvanáct zásad, jež Džóó vštěpoval svým žákům
Sen no Rikjú - král čajových chýší
Učednická léta
Oda Nobunaga, pán všeho pod nebesy
Čajové nádobí jako odměna i válečná kořist
Sakaiské čajové a politické intermezzo
Rikjú a Nobunaga
Osudové čajové náčiní
Syn rolníka vládcem Japonska
Hidejoši, politika a čajoví mistři
Cesta čaje na bitevních polích
Je dobré na chvíli odložit meč a sklonit hlavu
Čaj v Horské vesnici
Zlatá čajová komnata
Legendární čajová slavnost v Kitano
Rikjú a Hidejoši
Poslední čaj velkého mistra
Nechť světlo poznání rozhání mračna nevědomosti
Odkaz velkého mistra
Wa - harmonie i půvab ducha
Kei - úcta a pokora
Sei - čistota, upřímnost, opravdovost
Džaku - tichý či absolutní klid, nehybnost
Nambóroku aneb zápisky mnicha Nambóa
O sedmi zásadách na "cestě čaje"
Rikjúovi následovníci
Ponaučení, jež kladl Rikjú na srdce svým žákům
Dědictví se ujímá adoptivní syn Šóan
Říkali mu Nuzák Sótan
Čtyři synové, tři čajové školy
Furuta Oribe a jeho daimjóča
Období Edo aneb moci se ujímá rod Tokugawů
Japonsko se uzavírá světu
Čajový obřad pozbývá podporu mocných
Obdivuhodný Kobori Enšú
Zanechej za sebou hořící dům…
Záblesk slunce ve vodní nádržce
Rodži - znamená orosená cesta
Cesty čajových mistrů
Zahrada Kacura aneb cesta k nesmrtelnosti
Raku - znamená radost a potěšení
Léta učení
Tóširó - patron hrnčířů
Misky temmoku aneb čaj v zaječím kožíšku
Raku - dokonalost v nedokonalosti
Honami Kóecu a jeho Hora Fudži
Jaký mistr, takový šálek
Porcelánová cesta
Čajová keramika a moderní doba
Čaj v říši pohádek
O kouzelném čajovém kotlíku
Zalévaný zelený čaj - čerstvý vítr v čajovém šálku
Starý prodavač čaje ze sekty Óbaku
Pod rozkvetlou slivoní v uvolněném poklidu pijí muži čaj
Otevřeli svá srdce a vyměňují si radost…
Zbytečný starý knihomol v sešlé chatrči
Čajové lístky získávají širokou oblibu
Čajování v prchavém světě
Našemu vypravěčství rozkvetl slivoně květ a mnoho lidí přišlo přivonět
Lakomcova sakura
Den v divadle kabuki
Kouzlo čajových nálepek
Od misionářů k romantikům
Evropa žasne - Japonci pijí horkou vodu!
O příkazu vybudovat v misiích čajové místnosti
Čaj a křesťanské století
O tom, jak misionář Rodriguez podlehl kouzlu čajového obřadu
Setkal se jezuita Rodriguez s čajovým mistrem Rikjúem?
Evropští obchodníci
Nelehká cesta křesťanských mučedníků
Historik, lékař a dobrodruh Engelbert Kaempfer
Barbaři na černých lodích
Pierre Loti a jeho Paní Chryzantéma
Romantik Joe Hloucha
Čajuje se i při jízdě vlakem
Čanoju v něžných rukou krásných gejš
V japonských čajovnách nešlo jen o čaj
O tom, jak americký kapitán z opojných rozkoší čajoven nemohl vymaniti
Existuje tu velectěně cukr?
Čajové tradice v rouše moderním
Soumrak čajového obřadu
Znovuzrození
Na čajové scéně se objevují ženy
Studium čajového obřadu očima Julie Honyšové
Každodenní čajování
Nové tokijské čajovny
Čajové toulky Japonskem
Hostem na čajovém obřadu
Klíčem je pozvání
Povinnosti hostitele
Příchod a uvítání
Průběh prvního sezení
Hlavnímu sezení se říká goza-iri
Podávání řídkého čaje usuča
Slovo na závěr
Miska člověčenství

zpět na stručný obsah





Čaj a Indie
Čaj a Indie

Ve stopách indické medicíny
Uzdravující síla rostliny zvané sandžíviní
Čaj v ájurvédské medicíně
Klášterní čaj
Pil se za Velkých Mughalů čaj?
Objev čaje v indických džunglích
Říše, nad kterou slunce nezapadá
Britové chtějí mít vlastní čaj
Tajemství původu čajového keře
Divoký Ásám
Čajové dobrodružství bratří Bruceových
Desetiletí pokusů a omylů
Na cestě k úspěchu
Otec indického čaje
Život a doba prvních plantážníků
Čajový mučedník
Putování dnešním Ásámem
Velké vítězství pro Indii - tajemství výroby čínského čaje odhaleno
Čaj ve stínu Himálaje
Zrod Dárdžilingu
Čajová metropole
Proslulý Klub plantážníků
Čajový vláček z říše liliputů
Šampaňské mezi čaji
Neslavné pití čaje ve slavném Dárdžilingu
Indický čaj není jen z Ásámu a Dárdžilingu
Čaj s vůní Modrých hor
Rozmačkat, trhat, svinovat!
Další čaje indického subkontinentu
Od kávy k čaji, aneb příběh Šrí Lanky
Čajový Tom
Jak se pije čaj v Indii a Nepálu
Čaj - inspirace, osvěžení i prokletí
Svědectví mystika Bruntona
Kalkata - čajový přístav i město monstrum
Největší čajová burza na světě
V království mistrů ochutnávačů

zpět na stručný obsah





Čaj dobývá svět
Čaj dobývá svět

Čaj v Holandsku
Holanďané byli první
Lék, nebo jed?
Pokusy s čajem na Jávě
S českým básníkem na Jávě
Země čaje o páté
První doušky
Zmatení jazyků
Na královském dvoře
Anglie přejímá pomyslné čajové žezlo
Čajové kavárny
Čajové zahrady
Na scénu vstupuje firma Twinings
Stoupenci a odpůrci
Zlatý věk pašeráků čaje
Falšovaný čaj
Čajová horečka stoupá
Čaj o páté
Další čajové tradice
Čaj s mlékem
Čajem proti alkoholismu
S českým přírodovědcem v londýnských docích
Na královském dvoře
Jak vařiti čaj ve člunu
Čaj a vražda, jak se to rýmuje?
Shakespeare by si čajovým tříslem hrdlo určitě neproléval!
Šest šálků denně
Pod plnými plachtami
Po nebezpečných mořských cestách
Čajové klipry
Britové objevují přednosti kliprů
Kdo dřív připluje, sklízí ovace
Zatlouct poslední bednu a honem vyplout!
Legendární závod
Historie klipru Cutty Sark aneb čaj v Krátké košilce
Konec štíhlé krásy
Čaj jako záminka k samostatnosti
Počátky čaje na půdě Spojených států
Bostonský čajový dýchánek
Čaj svobody
Indiáni na palubu!
Návrat
Kde jinde mohli vynalézt nalévové sáčky než v Americe!
Nic horšího jsem v životě nepil!
Jak šel čaj Evropou
Čaj versus víno
Zdroj inspirace
Čaj v německých zemích
Čaj a architektura
Na severu Evropy
V jiných zemích Evropy
Ruská cesta čaje
Podivná tráva pro cara
Kjachta - město na čajové cestě
Sláva karavanního čaje
Konec karavanního obchodu
Jak se pije čaj v Rusku
Slavní u samovarů
Náš člověk v Rusku
Čaj v stalinských lágrech
Čaj s vůní Kavkazu
Fenomén českých čajoven
Trocha historie
Slávy dcera
Neruda a čaj
Okouzleni
Japonská čajovna v Praze
Přítel čaje a jiné zajímavosti
Novodobá historie
Česká čajová vlna
Pražské čajovny
Podoby české čajovny
Japonská škola čaje v srdci Prahy
Letem exotickým světem
Na korejském poloostrově
Vietnam
Čajový salát z Barmy
V divokém Afghánistánu
Střední Asie
Perská tradice
Atatürkovo dědictví
Arabský svět
Maroko
Jak se pije čaj na Sahaře
Čaj na zbytku zeměkoule
Čajová velmoc Keňa
Jiné země Afriky
Ve stínu Kordiliér
Budeš vandrovat se mnou

zpět na stručný obsah





Tajemství chuti
Tajemství chuti

Než se povaří voda…
Druhy čaje a jejich rozlišování
Co je to fermentace?
Pět čajových lístků
Ve znamení moderních strojů
Místo produkce a doba sklizně
Čajové směsi
Aromatizované a ochucené čaje
Technika prověřená staletími
Moderní metody aromatizování
Práškový čaj
Lisované čaje
Tajemný Pchu-er
Odhalil Čech Jiří Šimsa tajemství Pchu-eru?
Rozlišení černých čajů podle kvality lístků
Jiné zkratky pro označování čajů
Schéma zpracování čajů po natrhání
Jakost a chuť čaje
Možnosti trhu
Na co se při nákupu soustředit
Ochutnávání čaje
Standardizované ochutnávání
Slovník ochutnávače podle normy ČSN ISO 6078
Základní postupy při přípravě
Černý čaj
Zelený čaj
Oolong
Bílý čaj
Míry a váhy čajové kuchyně
Silný či slabý?
Přísady k černému čaji
Jakost vody
Uskladnění čaje
Zvláštní chuť čaje Sherlocka Holmese
Čajové nádobí
V čem ohřát vodu
Čajové konvice
Není nad oblé tvary
Výhody i nevýhody klasických i moderních materiálů
Chvála isingské polokameniny
Záleží na velikosti?
Čištění konvice
Podoby čajového šálku
Roli hraje barva i velikost
Čaj v čcha wanu
Sítka, cedítka a filtry
Další nádobí
Čínské čaje
Jména čajů
Zelené čaje
Další zelené čaje
Bílé čaje
Oolongy (částečně oxidované čaje)
Další oolongy
Černé čaje
Lisované čaje
Čajový rituál kung-fu čcha
Čínský čajový rozcestník podle Jiřího Šimsy
Čaj žlutý nebo Žlutý?
Tchajwanské čaje
Tchajwanské napodobeniny
Tchajwanské oolongy
Japonské čaje - nihonča
Zelené čaje - rjokuča
Jak si nejlépe vychutnat specifickou chuť japonských listových čajů
Čajový předkrm
Mačča - práškový čaj, Nefritová pěna, Matcha
Další druhy japonských čajů
Indické čaje
Názvosloví indických čajů
Dárdžilingské černé čaje
Dárdžilingské zelené a částečně oxidované čaje (oolongy)
Ásámské černé čaje
Nílgirijské černé čaje
Další čajové oblasti Indie
Nepálské čaje
Cejlonské čaje
Rozlišování cejlonských černých čajů
Další cejlonské čaje
Indonéské čaje
Africké černé čaje
Keňa
Malawi
Tanzanie
Další čaje Afriky
Za ostatními čaji světa
Vietnam
Korea
Turecko
Čtyři méně známí asijští pěstitelé
Země bývalého Sovětského svazu (SNS)
Jižní Amerika
Austrálie a Papua-Nová Guinea
Klasické čajové směsi
Netypické způsoby přípravy čaje
Čaj a koření
Experimenty čajového alchymisty
Čaj jako lék
Životabudič
Prevence proti rakovině
Proti nemocím oběhové soustavy
Další účinky
Látky obsažené v čaji
Kdy čaj nepít
Čaj jako psychotropní látka
Nad čajem…

Slovo na závěr spojené s poděkováním…
Poznámky
Literatura
Rejstřík

zpět na stručný obsah

email: caj@thoma.cz || vyrobilo studio WebWorks.cz || bugreport: bugreport-caj@webworks.cz